Perfectie is Saaai
door Allison Van Spaendonk

Deze avond was ik te vinden bij de solo van Jan Martens in Theater Kikker genaamd Ode to the Attempt. Een dynamische solo vol dans, allerlei verschillende ‘pogingen’ en humor. Jan Martens heeft weer het beste van zichzelf laten zien.

In de Flash-Talk door Rainer Hofmann, artistiek directeur van het SPRING festival in Utrecht, krijgen we wat achtergrond informatie rond het project “Size Matters”, waar ook Jan Martens aan deelneemt. In het project “Size Matters” ondersteunt SPRING choreografen om hun gemaakte werken op grotere podia te presenteren. Zo werden eerdere stukken van Jan Martens, als Dialogue en The Dog Days Are Over, op grote podia tijdens SPRING gepresenteerd. Dit jaar is het aan zijn solo werk: Ode To The Attempt.

In Ode To The Attempt daagt Jan Martens zichzelf uit om 13 verschillende “kleine opdrachten”, of pogingen, te volbrengen. Zo wil hij, onder andere, een poging doen tot bewegen, een poging doen tot minimalistisch zijn, een poging doen om te provoceren op een grappige manier, et cetera. Het is zoals ook Rainer Hofmann beschreef: “een Dansende Selfie”, een solo voor/ door/over/van Jan Martens.

Deze dansende selfie begint al meteen bij binnenkomst. Net naast de tribune zit Martens zelf voor een computer. Hij begroet sommige mensen maar een groot deel van de tijd zit hij selfies te nemen. Deze selfies zijn te zien op een groot scherm achter hem en brengt al meteen heel wat gelach in de zaal. Wanneer iedereen zit begint hij met zichzelf voor te stellen en uit te leggen wat hij gaat doen, of hij doet toch een poging. Één voor één legt hij alle pogingen uit die hij wil volbrengen, het zijn er 13 in totaal. Op een heel slimme manier presenteert hij deze 13 pogingen, zodat het af en toe niet helemaal duidelijk is of de poging gelukt is of niet.

Het is een heel licht en verfrissend stuk met heel wat slimme humor erin. Een pareltje om naar te kijken.