Het internet komt naar de theaterzaal
door Anna Schouten

Bij Web of Trust zie je geen dans. Echt theater is het ook niet. Het podium wordt nauwelijks gebruikt. Het draait bij deze vernieuwende voorstelling door Edit Kaldor allemaal om een beeldscherm, waarop live meegekeken en geparticipeerd wordt bij de opbouw van een groot online vertrouwensnetwerk. Het internet wordt naar de theaterzaal gebracht.

In de grote zaal van Theater Kikker staat een enorme beamer, met ervoor twee oprichters van het vertrouwensnetwerk achter een computer: Edit Kaldor en Rufino Henricus. Ze zitten niet met hun voorkomen naar het publiek toe, maar hun gezichten worden gedurende de voorstelling op het beeldscherm vertoond via webcams. Na een korte introductie verschijnt het ene na het andere gezicht op het scherm: allerlei gebruikers van het netwerk uit verschillende landen, met verschillende achtergronden.

Het doel van het Web of Trust? Mensen online bij elkaar brengen die elkaar offline normaliter niet zouden tegenkomen. Het is een sociaal experiment, waarbij gebruikers via camera of chat verzoeken kunnen inbrengen. De bezoekers in de zaal vormen de luisteraars, waarbij ze meegenomen worden langs verschillende virtuele vertrekken. De verzoeken verschillen van grappige mededelingen, waaronder de vraag of er een vrijwilliger is voor het schrijven van een Sociologie essay, tot serieuzere vraagstukken, zoals een jongen in een asielzoekerscentrum die zijn verhaal kwijt wil.

Dat het Web of Trust nog in opbouw is, vormt de charme van de voorstelling. Soms wordt er door elkaar gepraat of typen gebruikers met vijf man tegelijkertijd in een CMS bewerksysteem – het maakt het publiek aan het lachen. Hoewel het zo mooi klinkt, een online contactnetwerk, lijkt het niet zo gemakkelijk om het in de praktijk uit te voeren. Niet altijd is de verbinding goed, taalverschil speelt een rol en soms begrijpen de gebruikers het vertrouwensnetwerk nog niet helemaal. Het platform brengt mensen in contact, maar zorgt ook voor verwarring. Het brengt vrijheid en nieuwe contacten, maar isoleert tegelijkertijd. Hoe kan zo’n online omgeving beter bruikbaar gemaakt worden? Dat is een vraag waar tijdens de voorstelling over gediscussieerd wordt.

Als bezoeker krijg je niet alleen een kijkje achter de schermen van de chaotische opbouw van het Web of Trust, maar is er aan het einde van de voorstelling de mogelijkheid om zelf mee te doen. Door in te loggen via de smartphone kan men een verzoek indienen en een eigen tekstbericht terugvinden op het enorme beeldscherm. Zo verschijnt er wanneer het bijna tijd is om naar de bar te gaan: “Wij hebben dorst. Mogen we een drankje?”

SPRING heeft een aantal bloggers uitgenodigd om over hun ervaringen te schrijven tijdens het festival.