Een natte bende: thee, schuim en plas
door Anna Schouten

Wat begint als een rustig theekransje, waarin een speelster op haar dooie gemak uitlegt hoe je thee zou moeten zetten en drinken, eindigt in een veel absurdere uiting om water in het middelpunt te plaatsen: met de nadruk op daar waar de opgedronken thee er ook weer uitkomt. De première van Panda Express (Oneka von Schrader) lijkt een experiment naar hoe ver een voorstelling kan gaan.

Tijdens het eerste half uur lijkt een hele degelijke performance. Er wordt een informatief verhaal verteld tijdens een theeceremonie en de medespelers komen hier en daar het podium op om attributen zoals muziekboxen en matrassen neer te zetten. De performers bewegen zich langzaam, het lijkt bijna slow-motion. Dat maakt de voorstelling overzichtelijk en goed te volgen: het is niet onmogelijk om diverse uitingen van de groep bij te houden.

De spelers lijken maar wat random en traag rond te lopen, maar hebben weldegelijk allemaal een doel voor ogen. Samen wordt er aan een grote installatie gewerkt, waarbij verschillende voorwerpen aan touwen gehangen worden en op een bepaalde manier bij elkaar komen. Het mag dan misschien langzaam gaan, maar er gebeuren veel dingen tegelijkertijd.

Naast thee als waterelement, wordt er plotseling een schuimmachine aangezet – alsof we ons op een schuimparty bevinden. De machine is zonder twijfel het leukste attribuut van de voorstelling, naast bijvoorbeeld ladders, theekopjes en audio-installaties waar gedurende de performance muziek van Bach uit klinkt.

Even later blijken thee en schuim niet genoeg te zijn als uitingen voor vloeistoffen, aangezien plotseling de broeken uit gaan en zich een heel bizar schouwspel vormt: de performers vangen elkaars plas op, gieten het over in elkaars kopjes en nemen er slokken van. Vol ongeloof kijkt het publiek toe, waarna er zachtjes gelachen durft te worden.

Wat begint met thee, eindigt in plas – de natuurlijke menselijke cyclus wordt uitgebeeld. Tijdens Panda Express worden de grenzen opgezocht. Zal het publiek lachen of is er sprake van afschuw en ongemakkelijkheid? Zal het in de smaak vallen om met een burgerlijke theeceremonie te beginnen, maar te eindigen met een ongewone, absurde scène? Gedurfd is het zeker, deze speelse voorstelling. Met een letterlijk zeiknatte vloer wordt Panda Express afgesloten.

SPRING heeft een aantal bloggers uitgenodigd om over hun ervaringen te schrijven tijdens het festival.